Michelisz Norbert

  • Innerslide 1
  • Innerslide 2
  • Innerslide 3
Seiko OMV Simple Pay OTP Hyundai Motorsport

A szabadedzésektől kezdve végig dominált Vila Realban Michelisz Norbert, és az időmérőn is bizonyított: a Honda magyar pilótája új pályacsúccsal szerezte meg a pole pozíciót.

Kisebb hét eleji betegeskedése ellenére Michelisz Norbert kiváló formában kezdte meg a szereplést Vila Realban. A szombat délelőtti első szabadedzésen 1:58,118-as idővel toronymagasan a leggyorsabb volt, a hazai pályán versenyző portugál csapattársát, Tiago Monteirót hat tizeddel előzte meg. Az FP1 további izgalmakat is hozott: Tom Coronel a második sikán utáni kanyart a bal első kerék meghibásodása miatt nem tudta bevenni, és nyílegyenesen beleszáguldott a bukótérben parkoló mentőautóba. Szerencsére nem sérült meg senki, kivéve a holland Chevroletjét, így számára véget ért a hétvége. Egy kutya is befutott a pályára, ami miatt félbe kellett szakítani az edzést - neki sem esett baja.

Coronel balesete:

A második szabadedzésen is a Honda magyar pilótája dominált, 1:58,057-re javított, ám a legvégén Rob Huff alig több mint két századmásodperccel bejött elé a Citroënnel. Mögöttük Monteiro lett a harmadik, de a portugálnak ismét közel hat tizedes hátránya volt. Michelisz szokásos versenyek előtti blogbejegyzésében így fogalmazta meg várakozásait: "Portugáliában húsz kilóval könnyebbek leszünk, mint legutóbb, és harminc kilóval kevesebbet nyom majd az autónk, mint a Citroënek és a Volvók. Azonban erre a pályára a büntetősúlyoktól függetlenül is azt mondanám, hogy itt a Hondának kell a referenciának lennie." Egyértelműen a pole pozíciót tűzte ki célul az időmérőn, és a két szabadedzés eredményeinek ismeretében erre minden esélye meg is volt.

183 news

Közel 50 fokos pálya- és 30 fokos levegőhőmérséklet mellett kezdődött a kvalifikáció, és Michelisz a legelső gyors körével (1:58,109) egyből szinte olyan tempóval nyitott, amivel a szabadedzéseken abbahagyta. A felvezető körén a volvós Nestor Girolamihoz hasonlóan kicsúszó, de a sérülést megúszó Monteiro aztán rögtön 1:57,5 alá ment valamivel, ami nem volt meglepő: tavaly 1:56,633-mal szerezte meg a pole pozíciót a portugál. Az időmérő korai szakaszában az élmenőknél még nem kerültek elő az új gumik.

Kevesebb mint kilenc perccel a Q1 vége előtt Thed Björk a Volvóval már Monteiro tavalyi győztes idejénél is jobbat futva állt az élre (1:56,418), de közben ledöntött egy gumibálát, ami miatt félbeszakították a kvalifikációt. Pályaelhagyás miatt ráadásul el is vették a svéd köridejét. Több mint húszperces szünet után folytatódott az időmérő, és Michelisz a második gyors körében három lila szektort futva 1:57,010-zel visszavette a vezetést, és ezzel a legjobbként biztosította be helyét a 12 továbbjutó között.

181 news

A Q2-ben Michelisz és Monteiro fej-fej mellett folytatta: Norbi az első két szektorban, Tiago a harmadikban volt az addigi leggyorsabb, végül hangyányival, 17 századdal a portugál volt a jobb (1:56,227), így állt a két hondás az első és második helyre. Monteiro még kijött, de nem tudott javítani. Norbi viszont már nem ment újabb gyors kört, mert nem volt szükség rá - a második helyen került be a legjobb ötbe.

Nicky Catsburg kezdte volna meg a Q3-at, de vissza kellett jönnie a boxba technikai hiba miatt, meg sem próbálkozott egy gyors körrel. Volvós csapattársa, Björk nem tudott javítani a Q2-es idejéhez képest, a Citroënnel Huff viszont két tizeddel gyorsabb volt korábbi önmagánál - igaz, így sem érte el a két hondás Q2-es időeredményét. Michelisz új pályacsúccsal, 1:55,846-tal, Huffra közel hét tizedet, a saját korábbi idejére fél másodpercet vert. Monteiro nem is tudta megelőzni, a végén hibázott, és csak negyedik lett hazai pályán. 

Michelisz Norbert pályafutása során ötödször nyerte meg az időmérőt a WTCC-ben, és sorozatban másodszor, hiszen legutóbb a Nürburgring-Nordschleifén is ő volt a leggyorsabb a kvalifikáción. Ezzel az eredménnyel máris szerzett öt pontot Vila Realban, és a vasárnap 17:30-kor kezdődő fordított rajtrácsos nyitófutamon a tizedik, a 18:45-re tervezett főfutamon az első helyről rajtol majd. Az Eurosport 1 mindkét versenyt élőben közvetíti.

Az időmérőedzés végeredménye:

Q1

portugal q1

Q2

portugal q2

Q3

 portugal q3