Michelisz Norbert

  • Innerslide 1
  • Innerslide 2
  • Innerslide 3
Seiko OMV Simple Pay OTP Hyundai Motorsport

Három hónapos nyári szünet után Kínában, a vadonatúj ningbói pályán folytatódik a WTCC-szezon, és az időmérőn Michelisz Norbert a második helyet szerezte meg. Ezzel a vasárnapi futamokon a 9. és a 2. pozíciókból rajtolhat.

Rossz hírrel hangolt a WTCC mezőnye a kínia versenyhétvégére, ugyanis a bajnokságot vezető Tiago Monteirónak ki kell hagynia ezt a fordulót, miután augusztus végén súlyos balesetet szenvedett a Honda barcelonai tesztjén egy fékhiba következtében, és még nem került 100 százalékos fizikai állapotba. A helyét beugróként a korábbi világbajnok Gabriele Tarquini vette át, aki 2013 és 2015 között már szolgálta a Hondát a WTCC-ben.

A két esőáztatta szabadedzésen Tarquini volt a japán márka legjobban szereplő pilótája: az FP1-en ötödik lett, Michelisz Norbert 8.; az FP2-n pedig az 5. és 10. helyen zártak. A magyar pilóta blogjában elmondta, hogy nem számít könnyű hétvégére, mivel a Honda a maximális, 80 kilós büntetősúlyt kapta a kínai próbatételre. "Legutóbb a Hungaroringen volt ehhez hasonló a súlyelosztás a márkák között, és bár a vadonatúj kínai pálya vonalvezetése egy fokkal talán kedvezőbb nekünk, nagyjából ugyanolyan erőviszonyokra lehet számítani. Magyarországon az időmérőn a Q3-ba egyetlen Honda sem jutott be, sorrendben három Citroën és két Volvo mögött én voltam márkán belül a leggyorsabb a hatodik helyen" - emlékeztetett Michelisz.

A szabadedzéseken komoly eső áztatta a pályát: 

A kvalifikáció kezdetére elállt az eső, és száradni kezdett a pálya, de néhol még mindig nagy vízátfolyások voltak rajta. A javuló körülményeket jelezte, hogy Rob Huff az időmérő elején 1:59-en belülre került a Citroënnel, holott a legjobb szabadedzéses időeredmény is két percen kívül volt. Az első gyors körök után többen beálltak a boxba kivárni a még jobban felszáradó aszfaltot. Michelisz ekkor, több mint tíz perc elteltével 1:59,832-vel a hatodik volt.

Két perccel a Q1 vége előtt a Honda magyarja újra kijött a pályára, és 1:58,794-re javítva felugrott a harmadik helyre közvetlenül Tarquini elé. A volvós Néstor Girolami ugyan még megelőzte, de így is simán jutott tovább a legjobb 12-be az időmérő második szakaszába.

Képgaléria ide kattintva!

FLF 03717013 606

A Q2-ben Michelisz a legvégéig kivárt az első gyors körével, csak másodpercek voltak hátra, amikor befejezte azt, de nagyszerű időt futott: második volt mindössze 7 század hátránnyal Girolami mögött. Ugyan megkezdhetett volna még egy gyors kört, de erre már nem volt szüksége, magabiztosan ment tovább a legjobb ötbe - végül a harmadik helyen, mert Tarquini még felugrott az élre.

Saját előzetes várakozásaihoz képest már a Q3-as szerepléssel túlteljesített Kínában Michelisz, hiszen az erőviszonyokra példaként hozott Hungaroringen ez nem sikerült. Szokás szerint a Q3-ban mindenkinek már csak egy lehetősége volt mért kört futni. Huff rontott a korábbi időeredményein, Björk javított a Q2-höz képest, de közben újra el kezdett esni az eső. Michelisz két tizedet javítva addigi legjobbján így is megelőzte 167 ezreddel Björköt, és átvette a vezetést. A másik volvós, a pályát láthatóan nagyon érző Girolami megelőzte a magyart, de az első szektorban meg-, majd később ki is csúszó, a már újra felvizesedő pályán autózó Tarquini nem, így Michelisz második lett az időmérőn.

Michelisz Norbert értékelése a kvalifikáció után: 

A nyitófutamon a kilencedik helyről, a főfutamon pedig az első sorból rajtol majd. A kvalifikáción megszerzett második helyért négy pontot kapott, eggyel többet, mint a bajnokságban előtte álló Björk. Michelisz jó formája tehát nem tört meg a hosszú nyári szünet miatt: zsinórban a negyedik versenyhétvégén szerezte meg az első két hely valamelyikét az időmérőn.

Vasárnap a nyitófutam magyar idő szerint 8:30-kor, a főfutam pedig 10:30-kor kezdődik.

Az időmérő végeredménye:

Q1

china q1

Q2

china q2

Q3 

china q3